Proiecte

Eleganța discretă a ușilor clasice personalizate pentru case interbelice

Cele mai frumoase case din București sunt ascunse pe străduțele secundare și uneori nu pot fi văzute decât de la exterior, din stradă. Aceste case sunt ferite de ochii curioșilor în mod intenționat, sunt discrete în mod conștient. Nu poți descoperi interioarele fascinante pe care le ascund decât cu invitație specială.

Am primit o invitație specială să descoperim una dintre aceste case frumoase acum 10 ani, în 2012, atunci când Daniel Băjenaru a ales Kulttur pentru ușile personalizate din proiectul său de renovare. Cumpărase casa în anii ’90 când era la începutul carierei antreprenoriale. 15 ani mai târziu, era pregătit financiar să o renoveze. Proiectul a durat 2 ani de muncă zilnică, inclusiv weekend-uri.

Daniel își dorea uși clasice înalte care să replice stilul ușilor din vila interbelică. Ne plac proiectele cu cerințe aparte, iar ideea de a proiecta uși clasice înalte cu frezări decorative pentru o clădire veche aflată în renovare ne-a activat toate sistemele de lucru.

Clădirea nu este un monument, dar a fost construită în perioada interbelică (1920-1930) și mi-am dat seama încă de acum 25 de ani că a avut o poveste frumoasă la vremea ei. Casa fusese naționalizată și recuperată în instanță de proprietarul pe linie de moștenire. Proprietatea cuprinde 2 corpuri de clădire, casa principală și corpul secundar care deservea personalului de serviciu. Suprafața casei mari este de aproape 800 metri. Are curte interioară situată în spatele casei, un spațiu verde ascuns de ochii privitorilor, inclusiv locuri de parcare. Privită din față, are o singură latură la stradă și casa pare mică. Ne place acest nivel de discreție.

  • Daniel B
     

Misiunea lui Daniel a fost să aducă un omagiu stilului clasic al clădirii, dar să asigure toate avantajele tehnologiilor moderne. Casa trebuia să fie pregătită pentru un spațiu office, o clădire de birouri, dar să reflecte acel mediu domestic de înalt profesionalism al birourilor clasice elegante.

 

 

Ceea ce impresionează de fiecare dată când intri în casă este luminatorul, un tavan de sticlă care primește lumină direct de-afară prin intermediul unui geam secundar situat pe plafonul din mansardă.

Din punct de vedere structural, casa nu avea nicio fisură, a fost construită cu cărămidă foarte bună, fundație solidă, genul de casă cu oase tari, cum s-ar zice. Șantierul a debutat cu un plan electric pentru redimensionarea capacității (mai multe prize, iluminat profesional), inclusiv refacerea instalațiilor electrice și a celor de apă. Stucaturile decorative au fost realizate de la zero inspirate din stilul profilațiilor de la ferestrele de exterior.

Arta ușilor clasice

Daniel a dorit să conserve stilul casei, însă cu dotări moderne. Ușile albe clasice cu frezări personalizate erau elemente obligatorii pentru acest scop, întrucât vorbim de înălțimi de 2.7 m și deschideri până la 1.5 m pentru anumite uși din casă.

La intrarea în casă din holul antecamerei, poți vedea un set de uși duble cu vitraliu. Acel vitraliu este original din casa veche. Am trimis ușile vechi la fabrica Wippro să extragă vitraliul și să îl integreze în noile uși pentru a menține autenticitatea casei.

Daniel a coordonat tot conceptul pentru 25 de uși, pornind de la modelul personalizat de frezare a panourilor de ușă, grosimea tocurilor pentru acel aspect solid de casă veche, cuplat cu brâurile ornamentale pentru pereți.

De asemenea, un element foarte important pentru personalitatea ușilor a fost alegerea mânerelor. În cazul nostru, Daniel a optat pentru mânere italienești clasice de la Linea Kali, cu geometrie similară cu frezarea decorativă a ușilor și suflate cu aur pentru un accent nobil.

Mânerele custom pentru ușile lui Daniel au fost primul proiect lucrat alături de partenerii noștri de la Linea Kali, iar odată cu acest proiect de acum 10 ani am dezvoltat o relație foarte apropiată cu Linea Kali datorită produselor și serviciilor de calitate. 

Pentru securizarea ușilor de birou, Daniel a dorit integrarea în încuietoare a unui sistem de închidere/deschidere centralizată cu cartele și control de la distanță de la brand-ul englez Paxton. Mânerul cu pedală pentru uși figurează doar la interior pentru a deschide ușa, însă din exterior ușa se deschide cu cartelă, prin simpla împingere.

  • Alex Rică, Kulttur

Deși sună ciudat când spun că mânerele sunt suflate cu aur, dar contrastul între alb pur și culoarea mânerelor este superb și pune în valoare cromatica mânerelor. Pentru a evita zona de kitsch, am îmbinat acest stil cu elemente complementare, vezi motivele pentru tapet – avem fleur-de-lis, un element regal pentru partea superioară, iar sub brâul decorativ am adus un model clasic baroc, astfel să pot crea acel stil înalt de inspirație aristocrată. Pot să zic că am îmbinat chestiuni scumpe, dar și elemente economice care par scumpe, iar întregul a devenit mai mare decât suma părților.

  • Daniel B.

În această imagine vedem o pictură murală tip frescă de biserică. Un copac care crește și se întinde în toată camera, care pleacă de la bază, are scorburi și își întinde crengile.

Pentru noi este o filosofie de lucru, cât și un element decorativ. Am vrut să facem o cameră total diferită de restul casei, iar acestea sunt rădăcinile pe care le creștem în această casă. Muralul a fost lucrat de studenți de la facultatea de arte, iar piesele au fost turnate din ipsos și vopsite.

  • Daniel B.

Despre Daniel B.

Daniel este avocat și antreprenor în domeniul imobiliar, o persoană discretă, omul din culise care face lucrurile să se întâmple. Îi place să lucreze zilnic la sediul firmei pentru că a reușit să transforme spațiul de office într-unul cu aspect rezidențial, foarte comod și primitor. Alături de el lucrează alte 20 de persoane în cabinete individuale de avocatură și servicii conexe, o rețea de profesioniști care colaborează în cadrul unor proiecte comune.

Kulttur a instalat în casă 25 de uși de interior, iar munca tehnică a fost la ușile înalte, inclusiv în pregătirea șantierului și în montaj. În prezent ușile sunt în continuare etanșe, deși proiectul are 10-11 ani. Pot să spun că am avut norocul să lucrez cu persoanele potrivite, am avut parte de tot suportul necesar, iar asta contează foarte mult. În decursul celor 10 ani de la primele uși, am ajuns la al 7-lea proiect alături de Kulttur și vom apela în continuare la ei pentru uși personalizate, parchet și ferestre.

Descoperă produsele

Usi interior

Usi interior

Usi exterior

Usi exterior

Parchet stratificat

Parchet

Ferestre Internorm

Ferestre