lemn.jpg

Blog

Tipuri de uși exterioare

Ușile de intrare în casă sunt unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când renovezi sau îți construiești locuința. Ușile de exterior nu sunt același lucru cu ușile de apartament, deoarece primele trebuie să reziste la intemperii, prin urmare trebuie să fie de calitate superioară.

De aceea, atunci când alegi o ușă de intrare în casă, trebuie să ții cont nu doar de aspectul estetic, ci și de rezistența acelui model. Dacă nu alegi o ușă exterioară de calitate, în final vei plăti mai mult, pentru reparații sau chiar pentru schimbarea ușii. Ca să nu mai menționăm timpul pierdut și nervii pe care ți-i vei face atunci când vei observa probleme apărute. Prin urmare, ar fi bine să alegi de la bun început un produs calitativ, rezistent în timp și care să-ți ofere multe alte avantaje.

Iată care sunt tipurile de uși de exterior pe care le poți găsi acum pe piață, care sunt cele mai bune modele și ce trebuie să știi despre ele înainte să alegi produsul potrivit pentru tine.

1. Ușile metalice din tablă zincată

Acesta este cel mai folosit tip de ușă exterioară la noi în țară, însă nu sunt deloc o alegere inspirată, pentru ca ruginesc. Este adevărat că arată bine, sunt accesibile ca preț și rezistă în timp, dar ele sunt supuse unor diferențe uriașe de temperatură. Din cauza climei de la noi din țară, variațiile de temperatură din exterior sunt foarte mari: avem 60-70 de grade Celsius pe tocul ușii vara și -25 de grade Celsius iarna. În schimb, temperatura din locuință rămâne constantă: între 22 și 26 de grade Celsius. Astfel, în interiorul ușii, în vata bazaltică, se va forma condens, iar umezeala nu va mai permite ușii să asigure o izolație termică.

În plus, multe uși de exterior vândute la noi sunt importate din țări mai calde, cum sunt Grecia și Italia, iar aceste produse nu sunt potrivite pentru iernile aspre de la noi. Aceste uși sunt potrivite mai curând pentru intrarea în apartament, nu pentru casă. Ușile de apartament sunt mai protejate de intemperii, pentru că nu se află în exterior, ci în scara blocului. Prin urmare, este o diferență foarte mare între cele două tipuri de uși, însă puțini cumpărători țin cont de acest aspect.

2. Ușile de exteior din lemn masiv

Aceste tipuri de uși sunt de o calitate clar superioară ușilor metalice. Arată foarte bine, iar lemnul este un material care izolează termic. În plus, aceste uși au un design deosebit, care se potrivește perfect cu orice stil arhitectural.

Există însă un aspect care trebuie luat în calcul: ușile din lemn au nevoie de o recondiționare periodică, la 5 ani sau cel mult la 10 ani, pentru că lazura ușii se va deteriora din cauza razelor UV și a intemperiilor.

3. Ușile exterioare din PVC

Și acest tip de uși este foarte popular la noi în țară, fiind folosite același tip de profile din PVC ca la ferestre. Astfel, aceste uși sunt ușor de întreținut, rezistă foarte bine în timp și pot asigura o izolație termică și fonică foarte bună, dacă sunt de calitate. Însă ele se pot deforma din cauza diferențelor de temperatură dintre interior și exterior și trebuie să fie mereu reglate. În plus, aspectul estetic lasă destul de mult de dorit, pentru că nicio ușă din PVC nu va arăta la fel de bine ca una din lemn sau aluminiu.

usi-exterior-aluminiu-featured.jpg

4. Ușile din aluminiu

Aceste uși sunt stabile și foarte rezistente în timp, ușor de întreținut și au un design deosebit. Sunt realizate pe comandă, la dimensiunile golului de zid, într-un canat sau cu luminator ori cu părți laterale din sticlă, în funcție de preferințe. Prin urmare, sunt foarte ușor de inclus în orice stil arhitectural.

Poți să-ți găsești modelul preferat de uși exterioare din aluminiu, cu ajutorul configuratorului de uși exterioare de la Kulttur. Trebuie doar să-ți alegi configurația dorită, modelul, culoarea, accesoriile și dimensiunile și vei vedea imediat cum va arăta ușa ta.

usi-speciale.jpg

5. Ușile speciale pentru case pasive

Ușile concepute special pentru casele pasive sunt realizate din lemn stratificat și au inserții metalice pe interior și exterior, pentru a nu se deforma în urma diferențelor mari de temperatură. 

Acestea sunt cele mai bune tipuri de uși exterioare, deoarece asigură o izolație termică și fonică superioară, rezistă foarte bine în timp, nu se deformează, iar balamalele pot fi reglate. Și aceste uși pot fi realizate în mai multe variante, cu părți laterale din sticlă sau cu luminator.

Criterii pentru alegerea ușilor exterioare

Atunci când alegi ușile pentru locuința ta, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte foarte importante. Produsele trebuie să fie calitative, iar acest lucru este valabil atât în cazul ușilor de interior, cât și al celor exterioare. Este păcat să investești într-o locuință premium și să alegi uși care nu-ți vor asigura confortul necesar și care vor avea nevoie de reparații sau modificări.

Iată care sunt criteriile de care ar fi bine să ții cont atunci când alegi uși de intrare în casă:

sticla.jpg

1. Izolația termică și fonică

Acesta este cel mai important aspect pentru o ușă de exterior. Dacă vei alege o ușă care nu asigură o izolație bună, atunci căldura din locuință se va pierde în afară, vei plăti mult pentru încălzire, dar vei suferi de frig și probabil nici nu-ți vei da seama că ușa este de vină pentru disconfortul tău.

stildesignalegi1.jpg

2. Rezistența în timp

O ușă de exterior este o investiție de termen lung, de aceea trebuie să reziste bine în timp, să nu se deformeze sau să se strice. Cu siguranță nu vrei să cumperi o ușă care trebuie reparată sau chiar schimbată după doar 2-3 ani, pentru că nu a rezistat la diferențele de temperatură.

3. Balamalele reglabile

O ușă exterioară de calitate trebuie să aibă balamale reglabile. În acest fel, ușa va putea fi reglată foarte ușor, dacă va fi nevoie, fără să fie necesare reparații sau intervenții complicate și de durată.

4. Pretul

Desigur, prețul este un criteriu important pentru alegerea unei uși exterioare, iar noi îți recomandăm să ții cont că prețul reflectă calitatea produsului. Astfel, dacă vei cumpăra o ușă ieftină, cu siguranță nu vei primi un produs calitativ. Iar pe termen lung, așa cum am mai precizat în articol, vei ajunge să plătești mai mult, pentru că va trebui să repari frecvent sau chiar să înlocuiești ușa de proastă calitate. Cea mai sigură soluție este să investești de la bun început într-o ușă exterioară bună, chiar dacă prețul de achiziție este mai mare.

Prin urmare, dacă vei ține cont de recomandările noastre, vei găsi cu siguranță modelul de ușă exterioară care se potrivește cel mai bine cu nevoile tale. Folosind configuratorul de uși vei vedea cum o să arate produsul pe care ți-l dorești și tot ce mai ai de făcut este să vii în showroom Kulttur.

Descoperă produsele

Usi interior

Usi interior

Usi exterior

Usi exterior

Parchet stratificat

Parchet

Ferestre Internorm

Ferestre