incalzirea-in-pardoseala.webp

Blog

Încălzirea în pardoseală

Incalzirea in pardoseala reprezinta o metoda foarte eficienta de incalzire, adoptata de catre multi in ziua de astazi. Datorita beneficiilor pe care le aduce, este considerata o solutie ingenioasa si inovatoare pentru orice tip de imobil, fie el locuinta de tip casa, apartament sau spatiu de birouri. Acest sistem de incalzire este din ce in ce mai des intalnit, avand calitatea de a incalzi cat mai repede si uniform intreg spatiul.

Cuprins

scopul-unei-usi-interior.jpg

1. Ce este încălzirea în pardoseală și cum funcționează?

Incalzirea in pardoseala este o metoda de controlare a temperaturii din locuinta cu ajutorul radiatiei, convectiei si conductiei. Desi acest sistem de incalzire pare a fi ceva modern si recent, romanii isi incalzeau casele astfel, de sute, chiar mii de ani, prin aprinderea hornurilor din subsol. Revenind in vremurile noastre, incalzirea prin pardoseala s-a transformat intr-un sistem modern care furnizeaza caldura cu ajutorul firelor electrice sau al unor tuburi de apa pe sub podea.

Inovatia pe care acest sistem o aduce este, de fapt, folosirea intregii suprafete a pardoselii ca pe un calorifer. Principiul de functionare este acela ca podeaua devine un element radiant, propagand caldura peste tot, intr-un mod uniform. Aceasta modalitate avantajoasa prezinta costuri scazute si aduce un plus de confort in casa ta, fiind cu mult mai eficient decat incalzirea clasica, cu ajutorul caloriferelor.

incalzireainpardoseala2.webp

2. Cum alegi parchetul potrivit în funcție de încălzirea electrică în pardoseală?

Exista o multime de mituri legate de compatibilitatea dintre incalzirea in pardoseala si lemn. Bine spus mituri, caci cele doua elemente sunt compatibile in totalitate si, mai mult decat atat, reprezinta combinatia perfecta pentru orice tip de imobil. Cu toate acestea, atunci cand alegi parchetul pentru locuinta ce beneficiaza de incalzire prin pardoseala, trebuie sa tii cont de cateva aspecte, pentru a te bucura de un efect cat mai bun.

In primul rand, este important sa tii cont de rezistenta termica a parchetului pe care urmeaza sa il alegi pentru incalzirea electrica in pardoseala. Cu cat placa de parchet are grosimea mai mare, cu atat rezistenta termica va fi mai crescuta.

Stabilitatea dimensionala este, de asemenea, un aspect important in alegerea parchetului. Acest lucru consta in cantitatea de umiditate. Parchetul poate sa fie de mai multe feluri, asadar, tipul de parchet pe care il alegi pentru incalzirea in pardoseala poate sa dicteze calitatea confortului in locuinta. Esentele de lemn exotice precum kumaru, ipe sau kempas beneficiaza de o stabilitate dimensionala mai potrivita, insa si artarul sau fagul pot fi o alegere buna, in acest caz.

3. Tipuri de parchet

Mai departe, vei afla care sunt tipurile de parchet potrivite pentru incalzirea in pardoseala si cum sa le deosebesti, pentru a face cea mai buna alegere.

3.1. Parchet stratificat

Pentru ca pardoseala sa fie potrivita pentru acest sistem de incalzire, ea trebuie sa se incadreze ca rezistenta de transfer termic. Parchetul stratificat este compatibil cu sistemul de incalzire prin pardoseala, daca are grosimea potrivita. Acesta vine la pachet cu o serie de beneficii ce aduc un plus de rezistenta in timp, de aceea este prima alegere a multor persoane. In cazul parchetului stratificat, va trebui sa acorzi o atentie sporita dimensiunii sale.

3.2. Parchet dublu stratificat

Parchetul dublu stratificat are cateva calitati ce il fac mai potrivit pentru sistemul de incalzire in pardoseala. Acesta beneficiaza de un strat superior din lemn nobil si un strat inferior format din mai multe placi incrucisate. Deasupra, are mai multe straturi de lac uscat, fapt care il face sa suporte mai multe raschetari, in decursul mai multor ani de zile. Fiind dispuse astfel, placile au puterea de a mentine si de a asigura stabilitatea lemnului in timp, fara sa isi mai modifice starea initiala.

3.3. Parchet triplu stratificat

Parchetul triplu stratificat este o solutie naturala si eco-friendly in scopul acoperirii unei pardoseli incalzite. Conductivitatea termica in cazul acestui tip de parchet este, de regula, 0,13 W/mk. In cazul parchetului triplu stratificat, numarul de imbinari este mai mare pe intreaga suprafata. Acest lucru impiedica transformarile suprafetei in functie de mediu, de umiditate. Uleiul folosit pentru finisarea parchetului aduce avantajul unei reconditionari mult mai usoare in timp.

incalzireainpardoseala3.webp

4. Montarea parchetului pentru încălzirea prin pardoseală

Pentru a se preta cat mai bine in cazul incalzirii electrice prin pardoseala, este important sa ai in vedere anumite aspecte, cum ar fi nivelul de rezistenta termica al parchetului din lemn si gradul de stratificare. Montarea parchetului se face numai dupa ce instalatia de incalzire a fost pusa in functiune, iar sapa este foarte bine uscata si intarita.

Iata care sunt etapele montarii parchetului in incaperea cu incalzire in pardoseala:

  • In prima etapa, trebuie verificata rezistenta si calitatea sapei, astfel – incalzirea pardoselei se porneste, temperatura ramanand la minim si fiind crescuta treptat, zilnic, pana cand ajunge la maxim. La aceasta temperatura ramane 3 zile (minimum), dupa care se scade treptat pana cand ajunge la un interval termic mediu (temperatura uzuala), dupa care se opreste. Se verifica sapa pentru a se vedea daca au aparut fisuri.
  • Ulterior, va trebui sa te asiguri ca sapa este foarte stabila, ca nu prezinta modificari la atingere. De asemenea, ea trebuie sa fie curata, fara alte impuritati sau denivelari, sa nu aiba resturi de adeziv, ceara sau grasimi. Atunci cand achizitionezi parchetul, este indicat sa adaugi 7% la suprafata totala, incluzand taieturile necesare pentru montare.
  • Inainte de montarea propriu-zisa a placilor de parchet stratificat, instalatia de incalzire va trebui mentinuta in functiune constant, timp de aproximativ doua saptamani, la parametrii potriviti. Placile de parchet nu se despacheteaza inainte de a fi montate, ele trebuie depozitate asa cum sunt livrate, in camera unde vor fi puse, pentru a prelua treptat, temperatura incaperii. Montajul acestuia se va face obligatoriu cu caldura oprita, cu ajutorul unui adeziv special, pe baza de Silan, deoarece acesta preia unele tensiuni din sapa, oprindu-le sa ajunga la placile de parchet (este mult mai flexibil, comparativ cu cel bicomponent). Dupa procedura de montaj, este recomandat ca instalatia de caldura sa ramana oprita timp de 48 de ore.

Se recomanda o echipa de specialisti in montarea parchetului in cazul incalzirii prin pardoseala, pentru un rezultat potrivit si un aspect vizual placut.

Dacă îți dorești o casă de lux, amenajată cu mult bun gust și cu uși din materiale de calitate, apelează la echipa Kulttur, care va fi alături de tine la fiecare pas, de la primele întâlniri de consiliere, până la montaj și service.

O ușă bine aleasă poate face diferența dintre o casă cu finisaje premium, decorată armonios și una obișnuită. Citește cu atenție sfaturile de mai sus și alege mereu să colaborezi cu specialiști în domeniu pentru cele mai bune rezultate!

Sursă foto: Kulttur.ro

Descoperă produsele

Usi interior

Usi interior

Usi exterior

Usi exterior

Parchet stratificat

Parchet

Ferestre Internorm

Ferestre