Blog
Cum stabilim sensul de deschidere al ușilor
Stabilirea sensului de deschidere al ușilor într-o incintă reprezintă un factor important în asigurarea siguranței utilizării spațiului pentru toate categoriile de persoane, inclusiv copii, seniori și persoane cu abilități locomotorii reduse. Totodată, sensul de deschidere al ușilor are un rol important în utilizarea eficientă a locuinței, în alegerea și punerea în evidență a elementelor decorative, a mobilierului și în gestionarea locurilor înguste.
Cuprins
1. Tipuri de uși
Înainte de a stabili sensul de deschidere, să vedem ce tipuri de uși putem alege în amenajarea unui spațiu de calitate. În funcție de poziționarea lor în spațiul unei locuințe, distingem două categorii: uși de exterior, adică de la intrarea în incinta locuită și uși de interior.
În funcție de mecanismul de deschidere, vom întâlni următoarele variante:
- uși batante, cele tradiționale cu balamale și cu care suntem deja foarte obișnuiți;
- uși culisante, care glisează de-a lungul unui perete;
- uși pliabile sau chiar rotative;
- uși filomuro, cu un sistem care le asigură coplanaritatea cu peretele.
2. Sensuri de deschidere
Pentru a stabili corect sensul de deschidere, ne așezăm în fața ușii in incpere in care se va deschide usa. Sensul de deschidere al ușii batante, clasice, se stabilește de la interiorul camerei, în funcție de zona de montare a balamalelor. La nivel european, acest criteriu de clasificare este reglementat de standardul SR EN 12 519:2019.
Așadar, vom avea „uși de dreapta” și „uși de stânga”.
- Balamalele montate în partea stângă a ușii, văzută de la interior, indică sensul de deschidere „de stânga”.
- Balamalele montate în partea dreaptă a ușii, văzută de la interior, indică sensul de deschidere „de dreapta”.
Și pentru celelalte categorii de uși, montajul se stabilește din interiorul camerei. La stabilirea sensului se evită spațiile înguste în direcția de deschidere, astfel încât să se asigure o deschidere amplă, să nu se lovească ușa de perete și să nu se suprapună cu alte uși fie închise, fie deschise.
3. Categorii de clădiri și reglementări ale sensurilor de deschidere
Trebuie să avem în vedere de la bun început faptul că destinația unei clădiri impune restricții cu privire la sensul de deschidere al ușilor, în special al celor de exterior. În funcție de tipurile de activități desfășurate, acestea pot fi clădiri cu destinație publică – precum clădiri de birouri sau cu destinație privată – ansambluri rezidențiale, case individuale. Desigur, există și clădiri cu dublă destinație, iar în cazul acestora se aplică cele mai restrictive reguli.
Astfel, în cazul clădirilor publice, ușile de la intrarea în incintă se deschid întotdeauna în afară, spre exterior, pentru a asigura evacuarea rapidă și în siguranță a persoanelor în cazul apariției unor situații de urgență. Toate ușile interioare din incintă trebuie să asigure un flux eficient al persoanelor.
În cazul ansamblurilor de locuințe private, trebuie respectate reglementările constructorului sau regulamentele interne cu privire la sensul de deschidere al ușilor. De exemplu, în cazul unei clădiri cu locuințe individuale care utilizează același hol, ușile de exterior ale acestora se vor deschide spre interiorul locuințelor, pentru a evita blocarea unui spațiu folosit de mai multe persoane în comun, dar și pentru a asigura o securitate ridicată împotriva efracțiilor. Același sens de deschidere se poate aplica și în cazul ușilor caselor individuale private, dar pot exista și situații speciale.
Detalii de arhitectură, instalații, scări sau panouri electrice pot face imposibilă deschiderea spre interior. Casa poate fi construită într-o zonă geografică cu condiții climaterice deosebite (zone cu precipitații abundente și vânt puternic) și care impun un sens invers de deschidere, spre exterior, pentru a proteja intrarea.
Pentru ușile de interior nu există cerințe speciale pentru direcția de deschidere, în afara celor pe care le poate stabili constructorul, dar există reguli de utilizare ergonomică, eficientă și de calitate a spațiului pentru asigurarea confortului necesar persoanelor. Foarte important pentru stabilirea direcției de deschidere, este pozitia intrerupatoarelor pentru lumina din incaperea respectiva.
4. Reguli de alegere a sensului de deschidere al ușilor
În afara unor reglementări de siguranță expuse mai sus, ne ghidăm după spațiul disponibil și după preferințe.
- Designul și destinația camerelor ar trebui să indice sensul de deschidere. Ușile ar trebui să se deschidă spre dreapta sau stânga conform direcției de trecere.
- Usa nu are voi sa acopere intrerupatorul de lumina.
- Ușile interioare conectate cu un spațiu de trecere, hol comun se deschid spre interiorul camerelor, astfel încât să nu creeze blocaje, zone înguste, să nu incomodeze locatarii. Ușile unor spații mici fac excepție. Se pot utiliza la interior și îmbinări între uși batante și uși glisante pentru a obține un interior aerisit.
- Ușile interioare nu trebuie să interfereze unele cu altele pentru a nu crea spații înguste și blocaje. Trebuie să verificăm acest lucru mai ales acolo unde există colțuri cu două uși poziționate la unghi de 90 grade.
- Ușa dormitoarelor se recomandă să fie deschisă spre interior.
- Ușile spațiile mai mici se deschid spre exterior pentru siguranța persoanelor și a animalelor de companie care ar putea rămâne blocate în interior. Ușa de la camera de baie, ușa de la bucătărie, ușa de la dressing, de la alte spații de depozitare ar trebui să se deschidă spre exterior. Pot fi folosite și uși glisante pentru siguranța persoanelor, dar și pentru a crea un interior plăcut și spațios.
5. Aspecte care depind de sensul de deschidere al ușii
Stabilirea corectă a sensului de deschidere al ușii este foarte importantă deoarece, după ce am făcut acest lucru, vom alegere accesoriile pentru uși, materialele necesare pentru amenajarea interioară.
În funcție de sensul de deschidere al ușii vom alege:
- Balamalele – o greșeală de instalare va afecta siguranța și estetica ușii și a spațiului. În cazul ușii de exterior, balamalele expuse în afară pot constitui un factor de nesiguranță a locuinței.
- Mânerele – aceste elemente diferă în funcție de sensul de deschidere, dispunerea greșită poate crea probleme de siguranță și estetică, mai ales dacă doriți să folosiți mânere asimetrice sau cu blocare incastrata.
- Amenajarea spațiului interior – după stabilirea sensului de deschidere al ușii se vor aranja elementele de decor, piesele de mobilier din camere, astfel încât să nu incomodeze la deschiderea ușii. O alegere greșită poate conduce chiar la distrugerea unor piese de mobilier.
- Know-how – dacă ați stabilit corect sensul de deschidere al ușilor, veți putea comunica corect cu consultantul din magazinul specializat de uși și veți putea face alegeri eficiente în alegerea acestora și a accesoriilor necesare.