parchet.jpg

TIPURI DE PARCHET: CARACTERISTICI, AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE

Parchetul este cea mai bună alegere pentru amenajarea locuinței, indiferent dacă ne referim la o vilă impunătoare sau la un apartament cu dimensiuni mai modeste. Există multe tipuri și modele de parchet, potrivite pentru orice stil de design – clasic, modern sau minimalist – iar jocurile de culori și dimensiuni ale plăcilor de parchet pot crea modele surprinzătoare, unice. Totul printr-un montaj de calitate, profesionist.

Dacă și tu vrei să folosești parchet în locuința ta, îți prezentăm în continuare care sunt tipurile de parchet și caracteristicile acestora, astfel încât să faci cea mai bună alegere.

Parchet dublu stratificat Multipark Fag Unsteamed

Tipuri de parchet

Există trei tipuri de parchet, fiecare având anumite caracteristici și recomandări de utilizare. Astfel, în baie sau bucătărie nu poți monta orice tip de parchet, pentru că unele modele nu rezistă la umezeală. De asemenea, dacă vrei să montezi încălzire în pardoseală, trebuie să cumperi doar un anumit tip de parchet.

parchet dublu stratificat

Parchetul din lemn masiv

Acest tip de parchet este deosebit de elegant, fiind întâlnit în special în locuințele vechi. Desigur, poți monta și tu parchet din lemn masiv, pentru că arată foarte bine, fiind ideal pentru sufragerie, dormitor sau coridor, zone unde nu este o umiditate prea mare. Este cea mai bună alegere dacă îți dorești un design clasic, elegant sau retro.

Fiecare lamelă de parchet este fabricată dintr-o singură bucată de lemn și are o grosime de 18-28 mm. Pentru montaj este nevoie de ajutorul unui specialist, deoarece fiecare placă trebuie să fie lipită sau fixată prin cuie. Parchetul din lemn masiv necesită o îngrijire deosebită. Avantajul lui este că se poate rașcheta dacă se deteriorează, astfel încât va căpăta din nou un aspect impecabil. Însă această procedură nu poate fi repetată de prea multe ori, pentru că fiecare rașchetare îi reduce din grosime, si e ajunge la îmbinarea acestuia, cunostuta sub denumirea nut si feder.

Acest tip de parchet are și unele dezavantaje, pe lângă întreținerea delicată și prețul foarte mare:

  • Suporta fluctuații foarte mari în dilatare și umiditatea încăperilor trebuie neapărat ținută intre 45-65% umiditate relativa, ceea ce este destul de grau pe lunile de iarna
  • Se umflă dacă este umezeală prea mare în încăpere sau se strânge și începe să scârțâie dacă mediul este prea uscat.
  • Nu izolează fonic, dimpotrivă, amplifică sunetele, astfel încât se aude gălăgie din camerele de sus.
  • Trebuie să fie lustruit și tratat regulat cu ceară.

Prin urmare, chiar dacă este frumos, elegant și 100% natural, acest tip de parchet nu este cea mai bună alegere dacă îți dorești un produs foarte rezistent și ușor de întreținut.

Villapark-Stejar-Mandorla-960x640-1.jpg

Parchetul stratificat

Acest tip de parchet este de calitate foarte bună, însă nu mai este 100% natural, ca parchetul din lemn masiv. Este tratat cu vopseluri și soluții de lipit, deoarece este format din mai multe straturi de lemn unite între ele pentru a forma o lamelă cu o grosime de aproximativ 10-22mm. Dacă vei alege un parchet stratificat de calitate, acesta va rezista foarte bine în timp, iar substanțele folosite nu sunt dăunătoare.

Stratul superior este din lemn masiv (poate fi lemn de diferite esențe), are un aspect natural, este foarte plăcut la atingere și se poate rașcheta dacă se strică, pentru a-i reda aspectul impecabil de la început. Acest strat superior este tratat de obicei cu un ulei special, care îl protejează chiar și în condiții de trafic intens. Parchetul stratificat poate fi montat prin lipire sau flotant prin sistem click and lock.

Acest tip de parchet are numeroase avantaje:

  • Rezistă mai bine în timp ca parchetul din lemn masiv, pentru că nu se deformează la umiditate la fel de repede.
  • Este ușor de întreținut, este gata finisat pentru montaj.
  • Are un aspect placut cu dimensiuni mari, iar prin montajul profesional pot fi obținute desene unice, alternând lamele lungi cu lamele scurte.
  • Poate fi montat în orice încăpere, chiar și pe scări și există inclusiv modele compatibile cu încălzirea în pardoseală.

Trebuie să știi însă că există trei subtipuri de parchet stratificat: parchet dublu, triplu stratificat si multistrat. Ambele sunt de calitate deosebită, dar există anumite diferențe între ele, de care ar fi bine să ții cont. Să le luăm pe rând.

Parchet dublu stratificat Formpark 520 stejar natur

Parchetul dublu stratificat

Acest parchet este cel mai indicat, fiind ideal pentru sistemele de încălzire în pardoseală. Ajută la distribuirea uniformă a căldurii, asigură o bună izolare termică și fonică a încăperii și rezistă la trafic intens. Poate fi montat inclusiv în bucătărie sau în baie, dar și în unitățile Horeca.

Ca să obții un design unic, ideal pentru stilul locuinței tale, îți recomandăm să apelezi la o echipă de profesioniști pentru montarea parchetului. Specialiștii vor găsi cele mai bune soluții de montaj pentru particularitățile casei tale, astfel încât parchetul poate fi folosit și pentru pavarea scărilor. În plus, prin jocuri de culori și dimensiuni, ei pot realiza modele unice în fiecare încăpere, astfel încât locuința ta va avea un design deosebit și nu va semăna cu altele.

Prin urmare, dacă îți dorești un parchet de calitate, ușor de întreținut și foarte rezistent în timp, dar care are totodată un aspect premium, ar fi bine să alegi parchetul dublu stratificat.

parchet stratificat

Parchetul triplu stratificat

Parchetul triplu stratificat este o alegere foarte bună dacă îți dorești un parchet rezistent în timp, care poate fi montat flotant (fără lipire) și cu un aspect foarte elegant. Spre deosebire de parchetul dublu stratificat, acesta nu este cel mai potrivit pentru încălzirea în pardoseală datorită rezistenței termice destul de înaltă.

Formpark-Quadrato-1.jpg

Parchetul laminat

Parchetul laminat este cea mai populară alegere, datorită prețului foarte accesibil și a montajului simplu, care nu necesită neapărat ajutorul unui specialist. Plăcile de parchet laminat se fixează rapid, prin sistem click and lock, fără să fie nevoie de cuie sau adeziv. Trebuie să știi însă că acest tip de parchet nu este din lemn, ci din fibre presate, acoperite cu o hartie printata foarte subțire, care imită anumite esențe de lemn.

Chiar dacă există unele modele foarte frumoase, cu un aspect natural de lemn și textură plăcută, niciun tip de parchet laminat nu va rezista bine în timp. Există, totuși, opțiuni de calitate mai bună, concepute special pentru trafic intens. Grosimea plăcilor este diferită, începe de la 8 mm și poate ajunge până la 12 mm, acestea din urmă fiind produse mai scumpe și de o calitate ceva mai bună.

Avantajul parchetului laminat este că poate fi întreținut foarte simplu, se curăță repede și poate fi montat în orice încăpere. Unele modele de calitate superioară sunt tratate cu soluții speciale, pentru a fi rezistente la umezeală, astfel încât pot fi montate chiar și în baie sau bucătărie.

Prin urmare, dacă vrei să cumperi parchet pentru locuința ta, trebuie să te ții cont de caracteristicile fiecărui tip în parte. În acest fel, vei putea face alegerea potrivită. Nu uita că o investiție într-un parchet de calitate, chiar dacă pe moment este un efort financiar destul de mare, se va amortiza în timp, pentru că nu va trebui să schimbi sau să repari parchetul.

Descoperă produsele

Usi interior

Usi interior

Usi exterior

Usi exterior

Parchet stratificat

Parchet

Ferestre Internorm

Ferestre