slefuirea-parchetului_2.webp

Blog

Șlefuirea parchetului

Îngrijirea parchetului este foarte importantă, atât pentru menținerea unui aspect vizual plăcut, cât și pentru a preveni situațiile neplăcute și costisitoare care pot apărea în caz contrar. Nu neglija niciodată mentenanța căminului tău și confortul oferit de acesta, având grijă ca întregul imobil să fie îngrijit corespunzător, pentru a te putea relaxa într-un spațiu armonios și liniștitor.

Slefuirea parchetului nu depinde neaparat de tipul lemnului, ori de esenta din care sunt facute placile, fiind un proces ce poate fi realizat pe orice podea. Cu toate acestea, este recomandat de catre specialisti sa fie facuta raschetarea doar in cazul parchetului din lemn masiv si a parchetului stratificat (dublutriplu, etc.).

Cuprins

slefuirea-parchetului_6-wpv_650x.webp

1. Ce tip de parchet se poate șlefui?

Nu doar parchetul vechi sau foarte vechi se poate slefui, intregul proces de reconditionare putandu-se face inclusiv pentru placile de parchet montate de doar cativa ani. Cu toate acestea, nu este ideal ca raschetarea sa se faca prea des, ori cand nu este nevoie, deoarece poate scadea considerabil rezistenta podelei, intr-un timp mult prea scurt, fiind o actiune radicala, agresiva pentru lemn.

Raschetarea parchetului este o etapa din reconditionarea pardoselii, fiind necesara in mod special pentru parchetul vechi si cel care are suprafata deteriorata:

  • Zgarieturi;
  • Crapaturi;
  • Usoare lovituri;
  • Defecte;
  • Pete de culoare – innegrire (de la umezeala);
  • Vopsea sau lac luat pe alocuri.

Slefuirea parchetului presupune indepartarea nu doar a lacului de pe placile de lemn, ci si a stratului superior de pe acestea, de aceea este o operatiune recomandata doar pentru parchetul stratificat si pentru cel din lemn masiv (pentru a nu scadea foarte mult rezistenta pardoselii). Totodata, acest proces nu trebuie repetat prea des, ci doar atunci cand este imperioasa o astfel de interventie agresiva asupra parchetului, doar cand lemnul a fost afectat si aspectul sau este grav afectat.

2. Care sunt etapele procesului de șlefuire a parchetului?

slefuirea-parchetului_3.webp

A. Curățarea inițială - verificarea calității lemnului și a plăcilor

Inainte de a incepe procesul de reconditionare, suprafata de lucru trebuie verificata pentru a se identifica problemele sale, accentul trebuind sa fie pus pe corectarea acestora.

Ulterior, pentru a incheia acest prim pas, parchetul trebuie curatat corespunzator, pentru a se elimina de pe suprafata sa orice impuritate. Se recomanda folosirea aspiratorului si a unei carpe fine si umede.

B. Șlefuirea parchetului

Pentru o lucrare profesionala, se foloseste o masina speciala pentru raschetare, aceasta ajutand foarte mult atat in ceea ce priveste economisirea timpului alocat acestui proiect, cat si investitiei de energie in curatenia de dupa. Daca nu planifici sa faci o intretinere atat de agresiva pentru podea, constant, ori pe suprafete foarte mari, poti oricand sa inchiriezi aceasta ustensila, de la o firma de profil.

Slefuirea parchetului trebuie facuta uniform, asadar, nu trebuie sa stationezi intr-un singur loc. Nu insista sa elimini adanciturile mari, care pot fi reparate prin alte modalitati, deoarece adanciturile pe care le vei face vor fi mai greu de reparat. Stratul superior de lemn trebuie sa ramana dupa raschetare, cat mai egal, cat mai plan.

Daca doresti ca lucrarea pe care o faci sa fie asemanatoare cu una realizata de profesionistii de top, ai grija cand inchiriezi ca masina speciala, sa aiba capacitatea de a fi folosita si in locurile mai greu de accesat. Printre aceste zone se numara spatiul de sub plinte. Daca doresti o lucrare atat de minutioasa, ele se scot inainte de a incepe raschetarea, masina trebuind sa faca o nivelare uniforma, fara a se sari niciun colt.

Desi exista cazuri exceptionale in care se foloseste pe masinaria de slefuit parchetul, hartie cu granulatie de 20 sau 36, cea ideala este de 80, in mod special cand este vorba de un parchet din lemn masiv, foarte vechi si “afectat” de timp (neglijat). Daca se folosesc hartii cu o granulatie foarte mare (pentru a se uniformiza podeaua), ulterior se foloseste (manual) o hartie mai fina.

C. Repararea defectelor majore

Urmatorul pas in procesul de reconditionare a parchetului este identificarea defectelor majore care au ramas, printre ele numarandu-se:

  • Lemnul putrezit;
  • Placile de parchet mancate de cari;
  • Zonele in care placile se misca;
  • Loviturile care au ramas (fiind prea adanci in structura lemnului).

Gaurile de dimensiuni mici se repara foarte usor, folosindu-se un chit special de lemn. Tine minte faptul ca trebuie folosita o cantitate mai mare decat pare a fi nevoie, deoarece, in timpul uscarii, acesta scade considerabil. Ulterior, se indeparteaza surplusul de chit  (daca este cazul) prin slefuire manuala, cu o suprafata abraziva fina. In cazul in care doresti sa revopsesti placile de parchet, trebuie sa verifici daca exista un chit in nuanta pe care o vei avea, ori daca nu, sa vopsesti inainte de toate lemnul si mai apoi sa corectezi defectele cu chitul colorat aferent.

Pregateste lemnul pentru finisarea sa (grunduire si lacuire), slefuind suprafata parchetului cu hartie speciala, abraziva, avand grija ca granulatia sa sa fie de aproximativ 150 – 180, actiunea putand fi facuta manual sau cu ajutorul unei masini speciale, cu cap rotativ. Se realizeaza intregul proces, asemenea pregatirii “in alb”, a lemnului pieselor de mobilier. Acest pas este foarte important deoarece trebuie indepartata corespunzator fibra lemnoasa care a fost ridicata dupa slefuirea cu o granulatia grosiera. In caz contrar, daca aceasta etapa nu este realizata corespunzator, impuritatile si resturile se vor prinde in grund, incarcandu-l foarte mult, acesta devenind foarte greu si rigid dupa ce se usuca. Toate acestea il vor face foarte greu de indepartat la urmatoarea reconditionare. Totodata, rezulatatul final va fi un parchet care nu are o suprafata perfect uniforma (va avea mici impuritati atasate in structura finisajului), urmand sa zgarie si sa agate.

D. Curățarea intermediară, de după rașchetarea parchetului vechi

Curatarea de impuritati este esentiala deoarece va ajuta atat la crearea unei suprafete perfect uniforme, cat si la aderenta pe care o va avea finisajul. Particulele de praf sunt deseori “ascunse” in colturi si este necesar ca intreaga podea sa fie aspirata si spalata (doar cu o carpa umeda, NU uda), acordand atentie sporita cantitatii de umezeala ramasa pe lemn. Finisarea se va incepe atunci cand placile de parchet sunt perfect uscate si perfect curate.

E. Grunduirea - Ce este? Cum și de ce se face?

Desi majoritatea persoanelor stiu despre utilitatea grund-ului doar in cazul suprafetelor si corpurilor metalice, o formula speciala a acestui material este recomandata si pentru lemn, el oferind o baza, un suport mult mai bun pentru urmatoarele straturi care se vor ancora inclusiv pe lemn. Grund-ul trebuie pregatit conform indicatiilor producatorului, informatii regasite pe ambalaj.

Fiind un pas important in etapa de finisare a reconditionarii parchetului, are un rol important nu doar in protejarea lemnului si crearea unei baze propice lacuirii, ci si in ceea ce priveste investitia financiara, deoarece este mai avantajos sa fie date 2-3 straturi de grund si unul singur de lac, decat vice-versa.

Stratul sau straturile de grund se aplica direct cu trafaletul, cu pensula sau racleta, in functie de cum iti este mai usor. Desi sunt rezistente atat solutiile pe baza de solvent, cele mai recomandate sunt cele pe baza de apa, deoarece nu emana un miros deranjant care poate persista pe o perioada indelungata de timp si sunt mult mai durabile, iar in plus, nu necesita un trafalet cu burete special (ca cele pentru solvent).

Ulterior, dupa ce s-a uscat suprafata (data de primul strat), intreaga arie se slefuieste cu hartie abraziva, cu o granulatie de aproximativ 280 sau 320, ori pentru un parchet cu un luciu aparte, cu o granulatie de cel putin 400. Podeaua se curata foarte bine, stergandu-se cu o carpa pentru eliminarea particulelor de praf, inainte de a se da un al doilea strat de grund sau inainte de aplicarea lacului.

F. Vopsirea si lăcuirea parchetului

Lacuirea este o etapa foarte importanta, deoarece ajuta la mentinerea aspectului si protejeaza lemnul, de o gama foarte mare de factori. Desi grund-ul pare a fi o protectie suficient de mare si ofera un aspect uniform foarte placut, el nu poate proteja corespunzator parchetul de factori externi si termici, neavand proprietati superficiale foarte mari. Astfel, doar straturile sale nu vor putea menaja lemnul de temperaturi extreme (cesti cu lichide fierbinti), de deteriorarile provenite de la zgarieturi sau loviri, ori de la umflarea datorata umezelii crescute.

Este obligatoriu ca inainte de a se da stratul de lac, sa fie curatata corespunzator suprafata, pentru ca acesta sa aiba o baza corespunzatoare. Modul de aplicare al acestui strat de finisaj este asemenea celui de grund, exceptie fiind etapa de slefuire finala.

O alternativa a lacului este ceara, insa nu este o alegere foarte des facuta deoarece necesita o ingrijire aparte si trebuie ca intregul proces sa fie repetat anual. Totodata, folosindu-se acest finisaj, exista riscul aparitiei petelor, in mod special daca este varsat pe el (din greseala) un alcool mai puternic, precum dizolvantul de unghii sau, de exemplu, palinca.

3. Cum se întreține corect parchetul?

Ai grija de parchetul din imobilul tau, folosind produse de o calitate inalta, astfel incat aspectul si rezistenta sa sa se pastreze pentru o perioada indelungata de timp!

Descoperă produsele

Usi interior

Usi interior

Usi exterior

Usi exterior

Parchet stratificat

Parchet

Ferestre Internorm

Ferestre