15-metode-pentru-curatarea-si-intretinerea-parchetului-cover.webp

Blog

Sfaturi pentru curățarea și întreținerea parchetului

Pentru amenajarea unui locuinte, unul dintre materialele de finisaj cele mai folosite este parchetul. Acesta este practic, ofera un plus de confort si in functie de modelul ales, poate fi usor de intretinut.

Cuprins

1. Curățarea și întreținerea parchetului din lemn

Parchetul din lemn necesita o atentie sporita in ceea ce priveste curatarea si intretinerea lui, deoarece acesta este mai predispus la a se deteriora mult mai usor.Foloseste intotdeauna produse blande cu suprafetele si nu uita ca lavetele din microfibra sunt cele mai indicate pentru o suprafata din lemn natural. Descopera, in continuare cateva situatii si modalitatile eficiente pentru a reda aspectul impecabil al parchetului din lemn!

  • Cum sa reduci efectul urmelor de lovituri si/sau zgarieturi de pe parchetul de lemn?

Chiar daca parchetul din lemn este considerat a fi mult mai interesant decat cel laminat, intrucat are un aspect vintage, acesta, spre deosebire de cel din urma, se poate deteriora mult mai rapid. Daca parchetul din locuinta ta prezinta urme de lovituri sau zgarieturi si vrei sa ii redai aspectul de odinioara, trebuie sa cunosti aceste trucuri mici, dar care functioneaza.

Sfatul 1: Uleiul de canola este cel mai bun remediu impotriva urmelor si zgarieturilor de pe parchetul din lemn. Formeaza o solutie amestecand o masura de otet alb cu doua masuri de ulei de canola sau orice alt ulei vegetal (de preferat unul aromat, pentru un plus de armonie, prospetime si curatenie) pe care sa o aplici peste zonele deteriorate. Curata delicat cu o carpa moale zona, pana cand uleiul actioneaza.

Sfatul 2: Pe internet circula tot felul de filmulete cu diverse alimente care ar face minuni impotriva suprafetelor lemnoase care prezinta mici deteriorari. Miezul de nuca, spre exemplu, este un aliat excelent impotriva zgarieturile, intrucat planta uleioasa are acelasi efect ca solutia mai sus mentionata. Ia un miez de nuca si freaca bland suprafata, dupa care sterge reziduurile cu o carpa moale si curata. Rezultatul va fi exceptional!

Sfatul 3: In cazul parchetului din lemn mai vechi, atentia trebuie sa fie mult mai sporita, intrucat acesta este posibil sa aiba nevoie de substante speciale care sa ii mentina aspectul si sa ii sporeasca ingrijirea suprafetei. Cel mai bine ar fi sa folosesti produse de curatare pe baza de uleiuri sau care au in componenta lor aceasta caracteristica, dar sa ai grija sa nu ramana, la finalul operatiunii lipicios sau murdar.

  • Cum sa indepartezi petele de pe pardoseala?

Petele aparute pe parchet reprezinta o adevarata problema si provocare. Nu doar ca arata inestetic, ci, daca nu sunt curatate la timp, acestea pot afecta o mare parte din suprafata podelei. Iata cateva mici ponturi pentru a scapa de petele de pe parchetul din lemn.

Sfatul 1: In cazul in care observi ca parchetul tau are pete, poti pulveriza solutie pentru curatat geamuri, urmand ca apoi sa cureti suprafata folosind o laveta moale si umeda. Atentie! Aceasta varianta functioneaza asupra petelor recente, nu foarte vechi.

Sfatul 2: In cazul petelor de urina de animale, bicarbonatul de sodiu poate fi solutia eficienta pentru curatarea acestora. Adaugati o cantitate moderata de bicarbonat pe pata de pe parchetul de lemn si lasa sa actioneze peste noapte. In cazul in care petele sunt mai vechi, amesteca bicarbonatul cu putina apa, lasa-l sa actioneze cateva ore sau peste noapte si curata parchetul in mod obisnuit a doua zi.

2. Reguli generale de întreținere a parchetului

Indiferent de tipul de parchet pe care il ai in locuinta ta, chiar daca este din lemn sau stratificat, trebuie sa respecti cateva reguli de curatare si igienizare:

  • Nu folosi suprafete dure, abrazive sau care sa lase urme si sa distruga aspectul parchetului;
  • Fii atent la compozitia solutiilor de curatare pe care le gasesti in comert si evita-le pe cele care au in compozitie amoniac.
  • Nu folosi o cantitate prea mare de apa, stoarce bine mopul sau lavetele cu care speli si cureti suprafetele din parchet;
  • Tot pentru nivelul optim de umiditate, ar fi bine sa pastrezi o temperatura constanta cuprinsa intre 18°C si 24°C in locuinta pe tot parcursul anului. Acest lucru va prelungi semnificativ viata pardoselii tale. De asemenea, poti utiliza diverse instrumente, precum dezumidificatoarele pentru a inlatura umiditatea excesiva. Nu uita ca, in special parchetul din lemn, in contact cu o cantitate mare de apa sau daca sta intr-un mediu mult prea umed tinde sa se umfle.
  • Atunci cand muti mobila sau vrei sa o schimbi, pentru a nu zgaria parchetul, nu uita sa il acoperi cu o folie de plastic si nu cu ziare.
  • De asemenea, daca zugravesti, este indicat sa folosesti cartoane, insa sa te asiguri ca incaperea este aerisita corespunzator, pentru a nu permite umiditatii sa deterioreze parchetul.
  • Evita sa folosesti produse cerate sau care contin foarte multe uleiuri, chiar daca anumiti specialisti le recomanda pentru ca acestea, desi dau un aspect placut, favorizeaza adunarea prafului, fac parchetul sa para lipicios, ca si cum nu ar fi curatat.

Asadar, acestea sunt sfaturile pe care le poti folosi pentru curatarea si intretinerea parchetului. Nu uita sa respecti si sa acorzi atentie specificatiilor fiecarui tip de parchet si sa citesti etichetele produselor din comert inainte de a le cumpara!

Descoperă produsele

Usi interior

Usi interior

Usi exterior

Usi exterior

Parchet stratificat

Parchet

Ferestre Internorm

Ferestre