incalzirea-in-pardoseala.webp

Blog

Recomandări pentru recondiționarea parchetului

In general, reconditionarea parchetului trebuie facuta de profesionisti, mai ales daca nu esti pasionat de finisaje si nu ai foarte multe cunostinte in acest domeniu. Insa, daca indeplinesti aceste doua criterii, in continuarea articolului vei gasi informatiile de care ai nevoie pentru a readuce parchetul la viata!

Cuprins

slefuirea-parchetului_6-wpv_650x.webp

1. Recondiționarea parchetului - parchet stratificat

Repararea parchetului si reinnoirea aspectului acestuia prezinta avantaje evidente, iar mare parte dintre acestea au legatura cu economia pe planul financiar. In plus, de cele mai multe ori, pentru a-i reda infatisarea initiala, nu este nevoie sa inlocuiesti cu totul pardoseala.
Exista, insa, putine tipuri de parchet care suporta reconditionarea, iar printre acestea se afla si parchetul stratificat. Acesta poate fi considerat putin mai pretentios, dar cu multa grija, il poti reface pentru a arata, din nou, ca la inceput.

Ce trebuie sa stii este ca parchetul stratificat este de doua tipuri: dublu stratificat si triplu stratificat. Grosimea furnirului (blindului) care este lipit pe placaj sau pe MDF este indicatorul numarului de reconditionari pe care il suporta. In primul caz, reconditionarea se poate face o data, pentru ca podeaua sa nu sufere schimbari ce o vor face inutillizabila, iar in cel de-al doilea caz, repararea poate avea loc chiar si de doua sau trei ori.

Cum-se-reconditioneaza-parchetul-CORECT-2.webp

2. Când trebuie să recondiționezi parchetul vechi?

Operatiunile care au loc in timpul reconditionarii sunt destul de radicale, asa ca momentul pentru desfasurarea acestui proces trebuie ales cu foarte mare grija.
In mod normal, pardoseala va suferi defecte si vor exista urme de uzura chiar si in cazul unei utilizari atente. Nu orice mic defect este un motiv pentru a trece la treaba. Mai degraba, ia in considerare o reconditionare completa cand este vorba despre:

Infiltratii de apa
Inundatii care ajung la stratul de lemn
Zgarieturi adanci
Oxidarea lemnului
Schimbarea evident a culorii pardoselei
Petele aparute in urma utilizarii substantelor corozive

Asadar, orice defect care afecteaza lemnul in profunzime este un motiv bun pentru a apela la o reconditionare completa. Pentru defectele mici, poti rezolva problema localizat, insa trebuie sa fii atent, pentru ca, pe viitor, in acele zone pot aparea urme de uzura mai intense, ce pot cere apoi o reparatie vasta.

Cum-se-reconditioneaza-parchetul-CORECT-3-1.webp

3. Etapele recondiționării parchetului stratificat - ce pași trebuie sa urmezi?

Pentru ca procesul de reconditionare sa aiba succes, iar rezultatul sa fie cel pe care ti-l doresti, trebuie sa parcurgi cateva etape importante. Acestea se refera atat la repararea in sine a parchetului, cat si la protejarea acestuia pe viitor.
Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru un proiect de succes:

  • Identificarea defectelor

In primul rand, trebuie sa verifici atent toata pardoseala dintr-o incapere, pentru a observa si a evalua numarul, dar si gravitatea defectelor. In cazul in care acestea sunt putine si minore, poti face reparatii doar localizate. Daca nivelul de uzura este mai avansat si mai raspandit, trebuie sa treci la pasul urmator, si anume:

  • Raschetarea

Daca in trecut raschetarea parchetului presupunea un efort deosebit si foarte mult praf, pentru ca se facea manual, acum, exista aparate performante, special confectionate pentru aceasta operatiune. Nu trebuie sa le cumperi, pentru ca acestea pot fi inchiriate de la firmele specializate in procesul de reconditionare.

Raschetarea trebuie sa se faca cat mai uniform, iar pentru un acces facil, este bine sa indepartezi, inca de la inceput, plintele. Nu te concentra asupra gaurilor de mici dimensiuni, dar adanci, pentru ca nu vei reusi sa le aduci la nivelul potrivit prin intermediul aparatului, ci exista riscul chiar sa creezi o adancitura neplacuta pe o suprafata mai mare. Indeparteaza zgarieturile si stratul superior care este afectat de uzura folosind o hartie de slefuit (a masinariei) cu o granulatie de 80, aceasta fiind recomandarea cea mai frecventa, sau de 36 ori 20 in cazul unei pardoseli vechi. Pentru un efect ideal, utilizeaza din nou masina pe toata suprafata, la sfarsit, cu o hartie de granulatie fina.

  • Repararea defectelor

Dupa ce ai terminat raschetarea parchetului stratificat, este posibil sa ramana totusi cateva defecte minore, de care trebuie sa te ocupi in alt mod. Pentru acestea, utilizeaza chit de lemn, aplicandu-l intr-o cantitate mai mare (acesta scade pe masura ce se usuca). Apoi, slefuieste atent locul pentru a ajunge la nivelul suprafetei din jur.

Atentie! In cazul unor defecte majore, precum putrezirea lemnului, apeleaza la un specialist!

  • Slefuirea

Urmatorul pas este slefuirea intregii podele cu hartie abraziva, cu granulatia 150 sau 180, pentru a lasa suprafata fina si cat mai lipsita de impuritati. Pentru acesta, se foloseste o masinarie de slefuit rotativa.

  • Curatarea suprafetei

Nu poti trece la urmatoarele etape fara sa cureti, cum se cuvine, parchetul si fara a indeparta excesul de praf rezultat in urma pasilor anteriori. Asadar, aspira foarte bine intreaga suprafata, dar si in colturi, pe langa pereti, apoi sterge intreaga podea cu o carpa. Aceasta poate fi umeda, daca este nevoie, dar trebuie sa retii ca este necesar sa acorzi un timp de uscare inainte sa treci mai departe!

  • Grunduirea

Este recomandat ca, in acest moment, sa aplici un strat de grund, iar mai apoi lacul de parchet. Acest lucru va oferi o aderenta eficienta la suport si o slefuire facila intre straturi.
Utilizeaza un trafalet ori o pensula/racleta pentru acest pas, in functie de preferintele personale.

Pont: produsele pe baza de apa sunt ideale, pentru ca nu emana un miros intepator in incapere si sunt la fel de eficiente ca cele pe baza de solvent!
Dupa uscare, slefuieste din nou cu o hartie abraziva cu granulatie de 280 sau 320. In cazul in care iti doresti un parchet foarte lucios, granulatia poate fi de 400, insa trebuie sa stii ca acesta scoate in evidenta chiar si cele mai mici zgarieturi sau defecte. Sterge apoi cu o carpa pentru a indeparta praful.

  • Lacuirea/ceruirea/uleierea

Acesta este pasul final. In functie de preferinte, poti aplica 2-3 straturi de grund (cu slefuire intre ele ori la sfarsit) si un strat de lac, sau 1 strad de grund si 2-3 de lac.
Aplicarea se face la fel ca la pasul anterior.

Poti alege intre lac, ceara si ulei special, insa trebuie sa stii ca acestea din urma necesita o refinisare mai frecventa si o intretinere mai atenta, de aceea, lacul este utilizat cel mai des.

Asadar, daca alegi sa iti reconditionezi singur parchetul, trebuie sa urmezi pasii mentionati in acest articol. Este un proces care necesita timp, insa in urma acestuia, parchetul tau va arata ca nou, iar cheltuielile sunt semnificativ mai mici decat in cazul unei inlocuiri ale pardoselii!

Descoperă produsele

Usi interior

Usi interior

Usi exterior

Usi exterior

Parchet stratificat

Parchet

Ferestre Internorm

Ferestre