Usi pentru baie – Ce optiuni ai pentru un design modern

Atunci când ne gândim la amenajarea locuinței, trecem adesea cu vederea ușa de la baie deși, paradoxal, ușa aceasta este foarte importantă în ambianța oricărui cămin.

Dacă ești în situația de a alege o ușă pentru baie, fie pentru că te muți într-o locuință nouă, fie pentru că o renovezi pe cea în care locuiești, trebuie să știi că accentul trebuie pus pe funcționalitate și mai puțin pe dimensiunea estetică, ceea ce înseamnă că ai nevoie de o ușă pentru baie cu un design modern. Aceasta trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să fie rezistentă la umiditate;
  • să fie durabilă;
  • să fie fiabilă;
  • să aibă izolare fonică și termică.

Dat fiind faptul că majoritatea băilor sunt relativ mici, o adevărată provocare poate fi chiar și alegerea dimensiunii potrivite a ușii și instalarea acesteia. În plus, știi că ușa de la baie va fi folosită de multe ori pe zi, trebuie să aibă încuietori rezistente. Așadar, atunci când ești pe cale de a achiziționa o ușă pentru baia ta trebuie să ții seama de rezistența acesteia, de estetică și de cost, acesta din urmă fiind adesea în strânsă legătură cu calitatea produsului.

Există câteva aspecte la care trebuie să fii atent atunci când alegi ușa de la baie, dacă vrei ca ea să se integreze într-un design modern, funcțional, pornind de la materiale și terminând cu partea decorativă, cromatică. Iată-le pe cele mai importante care te pot inspira în alegerile pe care le faci.

 

Materialul din care este realizată ușa

Lemn

Aparent, lemnul este un material foarte puțin pretabil pentru ușa de la baie, tocmai din cauza gradului de umezeală care o poate deteriora. Pe de altă parte, tehnologiile moderne pot face ca ușa de lemn să fie rezistentă în fața schimbărilor de temperatură și umiditate. Ușile de lemn pot fi impregnate cu mai multe straturi de protecție, pentru a mari astfel durata lor de viață și pentru a proteja finisajul. Dacă baia care are o ușă de lemn de calitate este aerisită corespunzător, nu ar trebui să existe o problemă în ceea ce privește durabilitatea ei.

Se recomandă stejarul, fagul. Aceste specii de lemn, acoperite cu ceară sau lac, au proprietăți de respingere a apei și foarte adesea se potrivesc, cromatic, cu podeaua pentru baie și toaletă. În plus, aceste specii de lemn nu necesită decorațiuni suplimentare. Pinul nu este la fel de recomandat, pentru că are rezistență redusă la umiditate și fluctuații de temperatură, motiv pentru care această pânză se poate umfla, deforma și nu mai poate fi folosită.

Pentru a păstra ușa de lemn într-o bună stare și pentru a-i crește durata de viață trebuie să o întreții corespunzător. Nu este nici o problemă să alegi lemn pentru ușa de la baie, cu atât mai mult dacă lemnul este materialul principal din restul locuinței tale.

 

Furnir

O alternativă la ușile din lemn sunt cele cu placaj furniruit. Furnirul este foaia subțire de lemn care se fixează pe o fibră de lemn. Există câteva avantaje ale furnirului:

  • se menține culoarea și structura naturală a lemnului;
  • structura devine mai ușoară;
  • prețul este mai mic.

Furnirul este foarte sensibil la umiditate și schimbări de temperatură. Acesta este motivul pentru care mulți producători de uși nu recomandă utilizarea unor astfel de structuri în spații în care temperatura depășește uneori 35 de grade Celsius.

 

Termopan

Ușa realizată din termopan este foarte eficientă termic. Cu toate acestea, termopanul nu este cea mai bună idee pentru o baie în lipsa unei ventilații corespunzătoare. Ușa din termopan are costuri mai mari decât cea din lemn. Costurile de fabricație sunt și ele mai mari. Mai mult decât atât, din punct de vedere estetic, o ușă din termopan nu va fi la fel de plăcută precum una din lemn și probabil nici nu se va integra la fel de bine în decorul locuinței.

 

Fibră de sticlă

Ușile din fibra de sticlă sunt mai durabile decât alte materiale și mai flexibile în ceea ce privește opțiunile de proiectare. Multe pot fi finisate astfel încât să recreeze esențele de lemn clasice (mahon, nuc). Prețul lor este pe măsura acestor avantaje. Ușile din fibră de sticlă sunt elegante ca aspect, sunt rezistente la umiditate și la uzură. Dacă alegi o astfel de ușă trebuie să fii atent la stratul exterior care trebuie să protejeze împotriva condensului. De asemenea, ușa din sticlă nu este recomandată în familiile cu copii mici, sau ar trebui întărită cu o peliculă de rezervă.

 

Plastic

O opțiune excelentă pentru baie ar fi ușa din plastic sau o ușă de clorură de polivinil (PVC). Este ușoară, durabilă, neinflamabilă, și, cel mai important, este rezistentă în ceea ce privește mucegaiul. Ușa de la baie din plastic nu absoarbe umezeala și este rezistentă la condens. Gama de culori pentru acest tip de ușă este generoasă. În plus, există și posibilitatea realizării unor inserții de sticlă.

 

Oțel, aluminiu și alte metale

Ușile realizate din aceste materiale reprezintă o opțiune de design pentru spațiile ultramoderne. Sunt rezistente, dar nu sunt indicate pentru locuințele care se află în zone cu umiditate ridicată, pentru că în timp pot apărea urme de rugină.

Ca regulă generală, atunci când alegi materialul pentru ușa de la baie, trebuie să iei în considerare faptul că pentru camerele cu umiditate ridicată (așa cum sunt băile și toaletele) nu toate tipurile de uși sunt potrivite.

 

Dimensiunile ușii

Dimensiunea ușii de la baie contează. Modificările constante ale temperaturii, umiditatea ridicată, condensul, aburul și alți factori afectează în mod negativ materialele de finisare, inclusiv cadrul ușii. În general, înălțimea ușii de la baie are 2 metri, iar lățimea este variabilă: 60, 70, 80, 90 centimetri.

 

Paleta cromatică

Ușa de la baie trebuie să se integreze armonios în restul locuinței, tocmai de aceea trebuie să acorzi o importanță deosebită culorii pe care o alegi. Varianta clasică este aceea de a avea uși monocrome, cel puțin din trei motive:

  • vor respecta estetica spațiului.
  • se vor încadra în stilul amenajării interioare.
  • nu vor atrage atenția în mod deosebit.

Chiar dacă regulile de amenajare interioară permit folosirea ușilor de interior în două nuanțe cromatice, pentru toaletă și baie este bine să alegeți aceeași culoare.
Pentru ușa de la baie, culoarea universală este alb sau o nuanță de bej. Nuanțele deschise creează o atmosferă de curățenie, prospețime, în armonie cu culoarea instalațiilor sanitare.

 

Uși glisante

Atunci când locuința ta nu dispune de prea mult spațiu, o poți amenaja cu stil dacă știi cateva trucuri care conferă efectul unui spațiu mai amplu și mai deschis. Astfel, ușile glisante pot fi o alegere bună pentru apartamentele și locuințele mici. Ușile glisante sunt, în același timp, și o soluție modernă. Utilizată pentru baie, o ușă glisantă va permite deschiderea rapidă, iar prețul de achizitie este unul accesibil.

 

Uși de baie – cu sau fără geam?

Pentru o locuință, o ușa de baie cu geam este mai frumoasă și mai practică (permite musafirilor să localizeze usor încăperea cu pricina). Cu toate acestea trebuie avut grijă ca geamul să nu fie suficient de mare pentru a permite distingerea siluetei în interiorul băii. Din punct de vedere estetic, alegerea potrivită este o ușă cu 2/3 geam.
De asemenea, geamul trebuie să fie mat, pentru ca persoana care folosește baia să nu se simtă incomodată.

Atunci când alegi ușa de la baie pentru locuința ta trebuie să știi că cel mai important aspect îl reprezintă calitatea produsului. De aceea trebuie să te orientezi din start spre producători de încredere.