Parchet in bucatarie – O alegere eleganta, dar ti se potriveste?

La prima vedere, parchetul în bucătărie poate părea o alegere extravagantă ținând seama de umezeala din încăpere și de riscul de a vărsa lichide și mâncare. Și totuși, oricât ar părea de ciudat, parchetul poate fi o opțiune demnă de luat în calcul, chiar și în aceste condiții. Cu atât mai mult cu cât bucătăria este un spațiu frecventat nu numai de toți membrii familiei, dar și de prieteni. Parchetul în bucătărie este o idee bună din punct de vedere estetic dar și al funcționalității.

Este drept, nu orice fel de parchet din lemn se potrivește în bucătărie. Aveți nevoie de parchet din lemn stratificat. Singurul aspect care necesită atenție este culoarea: nu se recomandă o nuanță închisă, tocmai pentru că bucătăria este un spațiu foarte frecventat. În plus, culoarea mai deschisă se poate armoniza mai ușor cu nuanța mobilei de bucătărie, a electrocasnicelor și a accesoriilor. Dacă este întreținut corespunzător, parchetul din bucătărie nu numai că va avea viață lungă, dar te va face să te bucuri și mai mult de casa ta.

Orice fel de pardoseală alegi pentru bucătărie, aceasta trebuie să îndeplinească anumite condiții:

Calitățile pardoselii în bucătărie

Pardoseala trebuie să fie rezistenta

Bucătăria este locul unde se întâmplă cele mai multe accidente. Nu este neobișnuit să fie scăpate pe jos platouri sau chiar tigăi/oale. De aceea, pentru bucătărie se recomandă o pardoseală durabilă și rezistentă la lovituri.

Pardoseala trebuie să fie rezistentă la pete

Într-o bucătărie se gătește, este abur, iar sucul de roșii sau alte ingrediente pot ajunge într-o zi, din greșeală, pe podea. De aceea pardoseala trebuie să fie rezistentă la pete și să se poată curăța ușor.

Pardoseala trebuie să reflecte personalitatea ta

Dacă ai familie, în bucătărie se adună cei dragi. Este locul în care se mănâncă, se povestesc peripețiile de peste zi și se fac planuri pentru viitor. Dacă locuiești singur, îți place poate să petreci timp în bucătărie lucrând, citind, vorbind cu prietenii. Oricum ar fi, vrei ca bucătăria să reflecte personalitatea ta, vrei să-ți facă plăcere să petreci timp acolo. Bucătăria nu este doar un spațiu funcțional, este în mod evident una dintre cele mai importante zone din locuință.

 

Avantajele parchetului în bucătărie

În general, se consideră că este atractivă combinația parchetului cu gresia în livingurile și bucătăriile open space. Pe de altă parte, folosirea aceluiași tip de pardosea și în living și în bucătărie poate fi dovada unui rafinament aparte. Acesta nu este nici pe departe singurul motiv pentru care ar trebui să preferi parchetul din lemn pentru bucătăria ta:

  • Lemnul este un material natural, atractiv, ușor de întreținut, confortabil. Va face ca bucătăria ta să fie foarte primitoare.
  • Parchetul se montează destul ușor, daca apelezi la profesionisti.
  • Vei descoperi că lemnul din pardoseală se potrivește mai bine cu designul interior (rustic, clasic sau modern).
  • Parchetul din lemn stratificat este mai bun chiar și decât gresia. Aceasta se poate ciobi în cazul în care un vas greu este scăpat jos, parchetul în schimb va rezista si poate fi reconditionat in timp.
  • Si nu in ultimul rand, atunci cand folosesti acelasi material, nu mai ai probleme cu diferentea de innaltime a sapei!

 

Dezvantajele parchetului în bucătărie

Desigur, atunci când decizi ce fel de pardoseală vrei pentru bucătăria ta, trebuie să iei în calcul și dezavantajele materialelor preferate. În cazul parchetului acestea ar fi următoarele:

  • Parchetul se dilată la umezeală și se contractă la uscare. Trebuie să ai în vedere acest aspect, mai ales dacă îți place să gătești. Trebuie să alegi un parchet rezistent la umezeală, pentru că dacă nu faci asta, parchetul (ex. laminat) se va umfla și va dezvolta, în timp, bacterii, ciuperci sau mucegai, deloc benefice pentru sănătatea ta.
  • Dacă alegi lemnul masiv, trebuie să știi că din când în când acesta va trebui intretinut, chituit, raschetat si lacuit.
  • Dacă optezi pentru un parchet din bambus, este bine să iei în considerație faptul că acesta trebuie întreținut cu grijă, întrucât este pretențios.

 

Cum alegi parchetul stratificat pentru bucatarie

Din fericire, astăzi există tehnologii care pot realiza un parchet rezistent la umezeală, nu mai trebuie să-ți faci probleme că din cauza umezelii acesta va suferi un efect de ondulare, sau că vor apărea crăpături inestetice. Straturile de lemn din care este realizat astăzi parchetul pentru bucătărie sunt tratate special pentru a face față condițiilor specifice acestei încăperi. Practic, parchetul devine impermeabil. De asemenea, această tehnologie conferă produsului calități antistatice și silențioase. Parchetul din lem, chiar dacă absoarbe umiditatea din încăpere, nu se va dilata și nici nu se va contracta la fel de mult ca parchetul din lemn masiv. Orice dilatare pe care acest tip de parchet o suportă în condiții de umezeală va dispărea imediat ce temperatura scade.
Montajul trebuie făcut cu atenție, astfel încât să se realizeze o bună îmbinare a plăcilor.

Chiar dacă parchetul stratificat este rezistent la umezeală, tot va trebui să ai grijă și să nu lași apa să băltească vreme îndelungată. De asemenea, urmele de apă, grăsime, alte lichide trebuie șterse cât mai repede pentru a evita formarea petelor.

Dacă totuși nu ești foarte convins de rezistența parchetului în bucătărie, poți face un compromis, montează gresie în zona de gătit și parchet în zona în care iei masa. Aranjamentul este inedit și te vei simți confortabil în bucătăria ta.

 

Modele de parchet în bucătărie

Există foarte multe tipuri de parchet pentru bucătăria ta, în funcție de proveniența lemnului și de stilul de amenajare al locuinței.

Dat fiind faptul că prima condiție pe care trebuie s-o îndeplinească parchetul din bucătărie este rezistența, parchetul din stejar este cea mai populară alegere și în plus se potrivește de minune cu o bucătărie tradițională.

Într-o bucătărie clasică se poate merge de asemenea pe un parchet sgtratificat sub forma Chevron sau Herringbone.

Parchetul dublu si triplu stratificat este cel mai durabil și nu este afectat de fluctuatiile de umiditate din bucătărie.

În cazul parchetului din bucătărie, opțiunile de amenajare sunt variate. Se pot face numeroase combinații reușite, nu numai în ceea ce privește paleta cromatică, ci și în ceea ce privește materialele folosite. Singura problemă care poate apărea este legată de calitatea parchetului stratificat pe care îl vei alege pentru bucătăria ta. Acesta nu trebuie doar să arate bine, trebuie să fie rezistent și durabil.

Iată câteva modele de parchet stratificat, de cea mai bună calitate, care te pot inspira în alegerile tale.