cover-parchet-stratificat-2-2.jpg

Blog

Instructiuni de montaj a parchetului

Iti doresti sa iti montezi singur parchetul in casa, insa nu stii cum sau de unde sa incepi? Este foarte important ca inainte de orice proiect personal de acest fel, sa te informezi cat mai mult, studiind posibilitatile pe care le ai, alegand cu grija produsele si materialele pe care le achizitionezi, dar si pasii pe care trebuie sa ii faci. Construieste-ti, in primul rand, un plan care sa se bazeze pe sfaturile specialistilor din domeniu, apeland la nevoie, la ajutorul profesionistilor. Daca iti doresti ca punerea parchetului sa fie facuta integral de tine (eventual cu ajutorul unor persoane apropiate), citeste acest articol pentru a invata tipurile de parchet pe care le poti alege, suprafetele pe care se poate monta acesta, dar si care sunt instructiunile de baza in realizarea acestui proiect.

Cuprins

1. Care sunt principalele tipuri de parchet?

slefuirea-parchetului_6-wpv_650x.webp

Parchet dublu stratificat

Datorita dezvoltarii tehnologice si dorintei de evolutie, ca o alternativa a parchetului din lemn masiv au fost create placile de parchet stratificat. Principala imbunatatire pe care o prezinta este diminuarea (chiar si eliminarea, cu ingrijirea corespunzatoare) a rosturilor care pot aparea in timp printre placile de lemn masiv. Acest tip de parchet este produs folosindu-se doua straturi de fibre care sunt incrucisate si prelucrate cu scopul unei imbinari mult mai precise. Placile de parchet dublu stratificat sunt create din lemn uscat foarte bine, straturile lor fiind dispuse astfel incat stabilitatea lucrarii finale sa fie cat mai mare, excluzandu-se astfel posibilitatea aparitia deformarilor.

Stratul nobil superior, este raspunzator atat de aspectul pe care il ofera parchetul, cat si oferirea unei rezistente la dilatare, dar si la factorii fizici care il pot afecta (lovituri, zgarieturi). Asemenea placilor de parchet din lemn masiv, parchetul dublu stratificat are un aspect deosebit, elegant, potrivit mai multor stiluri de amenajare. In cazul deteriorarii sale datorita unor actiuni mecanice ori doar datorita trecerii timpului, suprafata exterioara poate fi slefuita si prin aplicarea unui strat de finis (lac), aspectul final va fi “ca nou”. Parchetul dublu stratificat se monteaza foarte repede si poate fi montat inclusiv in camerele care dispun de sisteme de incalzire prin pardoseala.

Parchet triplu stratificat

Inainte de a incepe procesul de reconditionare, suprafata de lucru trebuie verificata pentru a se identifica problemele sale, accentul trebuind sa fie pus pe corectarea acestora.

Ulterior, pentru a incheia acest prim pas, parchetul trebuie curatat corespunzator, pentru a se elimina de pe suprafata sa orice impuritate. Se recomanda folosirea aspiratorului si a unei carpe fine si umede.

Parchet industrial

Acest tip de parchet este special creat pentru a face fata unui trafic intens, fiind format din:

  • Lamele de mici dimensiuni;
  • Blocuri in forma paralelipipedica.

Intersectarea si imbinarea acestor piese si inserarea unor lamele de lemn colorat ofera posibilitatea crearii unei game infinite de combinatii cromatice si estetice. Parchetul industrial este foarte rezistent in timp, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care este folosit predominant in sfera HoReCa (restaurante, ballroom-uri, hoteluri, etc.), in spatiile comerciale si depozite, fara a se exclude insa, folosirea sa in incinta unei locuinte personale (apartament sau casa la curte).

2. Cum se pune parchetul?

Instrucțiuni pentru montarea plăcilor de parchet stratificat

Pregătirea corespunzătoare a parchetului stratificat

Un pas esential pentru montarea corecta a parchetului stratificat este aclimatizarea placilor, astfel incat acestea sa fie pregatite termic pentru procesul de asamblare si fixare. Pentru a rezista pentru o perioada de timp indelungata, este important sa alegi produse de o calitate inalta, care sa fie capabile sa faca fata cat mai multor factori externi daunatori, inclusiv traficului intens si greutatilor mari.

Este recomandat ca placile sa fie lasate in camera unde vor fi montate pentru aproximativ 2 zile, iar temperatura din incapere resimtita la nivelul pardoselii sa fie cuprinsa intre 18 grade Celsius si 25 de grade Celsius. Placile trebuie pastrate in cutie pe toata perioada de aclimatizare. Tine cont de faptul ca NU trebuie ca variatia de temperatura din camera sa se schimbe drastic de pe o zi pe alta (maxim 5 grade Celsius diferenta).

Umiditatea din camera este recomandat de catre specialisti sa fie cuprinsa intre 40-60%, prevenind astfel crearea unor fisuri la nivelul lamelelor.   

  • Stratul suport – “Fundatia” placilor de parchet

Inainte de pozitionarea, amplasarea, imbinarea si fixarea placilor de parchet stratificat, este nevoie sa fie aplicat un “strat suport” care are rolul de fundatie pentru lemn. De cele mai multe ori se foloseste sapa. Aceasta trebuie sa indeplineasca criterii speciale:

  • Este nevoie de valori specifice de planeitate (abateri cuprinse intre 4mm si 2m liniari);
  • Un maxim de umiditate reziduala care sa nu depaseasca 2% conform masuratorii cu hidrometru cu carbid;
  • Rezistenta la smulgere difera, variind in raport cu montarea propriu-zisa a placilor de parchet.

Adezivul folosit in realizarea stratului suport contine adezivi puternici special tratati, acestia fiind semirigizi, facilitand stabilitatea pe termen indelungat a pardoselii. Pentru incalzire in pardoseala se recomanda adezivi pe baza de silan, pentru sape fara incalzire se poate folosi si adeziv bicomponent. Pentru imbunatatirea proprietatilor sapei, deseori, pe santiere se folosesc:

  • Amorse pentru prevenirea (sau diminuarea) umiditatii si a prafului;
  • Rasini speciale pentru a crea o baza solida, dar si o bariera de vapori;
  • La nevoie, in cazuri speciale, se utilizeaza sape autonivelante pentru realizarea planeitatii.

Odata ce sunt indeplinite conditiile mai sus mentionate, urmeaza montarea propriu-zisa a placilor de parchet, tinandu-se cont de cerintele speciale ale placilor de parchet stratificat in raport cu compozitia adezivului utilizat, variind in functie de mai multi factori, printre care:

  • Tipul sapei folosite;
  • Tipul stratului suport;
  • Tipul lemnului placilor de parchet stratificat;
  • Intensitatea, frecventa si greutatea traficului la care va fi supus parchetul.

Cum se montează parchetul stratificat?

Placile de parchet se recomanda sa fie orientate paralel fata de directia principalei surse de lumina, pentru un aspect general armonios.

Este ideal ca parchetul sa aiba la instalare o marja calculata pentru a se putea dilata, atat pe lungime, cat si pe latime, in mod special daca suprafata podelei este mai mare de 10mm.

Pentru camerele in forma de T / L / U, trebuie ca imbinarile dintre parchet / podele sa se faca tinandu-se cont de intinderea pe care o are incaperea, folosindu-se profile speciale de sistem.

  • Pas 1: Montarea trebuie inceputa din coltul drept al camerei, prima placa fixandu-se cu ajutorul unui distantator, la aproximativ 10 mm perimetral (pentru ca lemnul sa se poata dilata fara probleme).
  • Pas 2: Urmatoarele placi se pun cu ajutorul feder-ului, paralel cu peretele, in directie orizontala, pentru a se completa la inceput prima linie, nu prima coloana. Lamelele primului rand trebuie puse utilizand un ciocan si un cub special pentru batere.
  • Pas 3: In partile scurte, unde se si bat lamelele, se poate face un unghi in partea stanga, intre placile de parchet stratificat pe care urmeaza sa le imbinati.
  • Pas 4: Al doilea rand se face dupa ce a fost terminata masuratoarea ultimei placi de pe prima linie, lasandu-se o marja de 10 mm intre perete si lamela. Daca este cazul, lamela trebuie taiata pentru a fi ajustata si fixata cu ajutorul aparatului special de impins.
  • Pas 5: Folosindu-te de restul lamelei primului rand, poti incepe imbinarea placilor de parchet stratificat de pe a doua linie, pentru a reduce posibilele pierderi.
  • Pas 6: Urmatoarele randuri trebuiesc montate placa cu placa, prima fiind fixata de randul precedent, imbinarea facandu-se pe cea mai lunga parte a randului superior. Trebuie folosit cubul pentru fixarea celor doua, fara a fi insa folosita o forta prea mare – este necesara o bataie usoara.
  • Pas 7: Cu ajutorul ciocanului sau a cubului se face imbinarea placii orizontale cu cea din partea dreapta. Daca zona nu permite un acces usor, se poate utiliza aparatul de impins.
  • Pas 8: Pentru accesoriile permanente, precum tevile de apa / caldura, inainte de montare, placile trebuiesc masurate si taiate (de preferat cu un fierastrau) conform dimensiunilor luate, tinandu-se insa cont de marja pentru dilatare. Acest aspect este valabil si pentru imbinarile lucrarilor de la tocurile usilor, ori diferenta materialului folosit pentru podeaua din a doua camera. Mascarea marjei de dilatare se poate face prin aplicarea unui prag sau a unui profil de trecere.
  • Pas 9: Dupa scoaterea distantierelor, se poate monta plinta.

 

Usa se monteaza inainte sau dupa ce este montat parchetul?

Specialistii recomanda ca orice lucrare mare (montarea usii, zugraveale, punerea ferestrelor, etc.) sa fie facuta inainte de punerea placilor de parchet pentru a se evita deteriorarea acestora. Insa, este esential ca pragul sa se puna dupa ce a fost montat parchetul, astfel incat sa fie acoperit orice gol posibil din dreptul usii.

Parchet stratificat stejar Bauwerk

3. Top sfaturi utile

  • Gaseste un echilibru vizual al fiecarei inceperi, pastrand totodata un stil uniform pentru intregul imobil. Armonia cromatica si stilistica se face in functie de design-ul si cromatica mobilierului, peretilor (arhitecturii) si a obiectelor utile, dar fara a se uita de accesorii si obiectele decorative. Daca doresti sa ai contraste pentru a oferi senzatia de luminozitate, ai grija ca acestea sa se bazeze pe combinatiile potrivite de nuante si culori.
  • Pentru a mentine aspectul impecabil si fresh al parchetului pentru o perioada indelungata de timp, ai grija ca acesta sa fie corespunzator, folosindu-se substantele potrivite tipului sau protejandu-l de zgarieturile de uzura prin montarea unor suporti antiderapanti pe picioarele pieselor de mobilier (mese, scaune, dulapuri).
  • Calculele trebuie facute foarte bine, pentru ca distantele sa fie egale, marjele de dilatare sa fie corecte, iar imbinarile sa nu fie sesizate, ci sa ofere un aspect uniform. In zonele unde placile trebuie decupate (de cele mai multe ori din cauza tevilor), ia de 2 ori masuratorile, taind placajele fara sa te grabesti.
  • Pragul are rolul de a masca spatiul lasat preventiv intre doua incaperi, mascand marja de spatiu lasata pentru posibila dilatatie a lemnului.
  • INAINTE DE A MONTA PARCHETUL, este necesar sa verifici daca exista posibile scurgeri de la calorifere (ori chiuveta), incercand sa faci orice ajustare sau modificare a incaperii si accesoriilor (inclusiv zugravirea peretilor), inainte de a te apuca de aceasta etapa a reamenajarii.
  • Daca podeaua ta are incalzire prin pardoseala, trebuie ca aceasta sa fie pornita inainte de montarea parchetului, pentru a detensiona sapa si a elimina umiditatea reziduala.
  • Plinta trebuie pusa dupa ce placile de parchet au fost montate, aceasta avand multiple roluri, inclusiv de fixare si mentinere a acestora.

Descoperă produsele

Usi interior

Usi interior

Usi exterior

Usi exterior

Parchet stratificat

Parchet

Ferestre Internorm

Ferestre