Beneficiile ușilor de interior filomuro

 

Atunci când alegem ușile unei încăperi trebuie să optăm pentru cea mai bună soluție, ținând cont și de amenajarea de interior aleasă. Ușile sunt întotdeauna elemente funcționale care îmbină foarte bine latura practică, funcțională, cu latura estetică (prin faptul că oferă personalitate încăperii).

Dar nu toate ușile seamănă între ele, chiar dacă servesc aceluiași scop. Există și o ușă mai specială care se numește chameleon, hide door, ușă ascunsă, ușă secretă, ușă cu toc ascuns. Toate aceste sinonime denumesc de fapt un același tip de ușă de interior. Numele cel mai folosit este filomuro.

Termenul este preluat din italiană: filo (la același nivel), muro (perete). Singurul element vizibil la o astfel de ușă este blatul propriu-zis, care este integrat perfect în peretele în care este montat.

Ce este o ușă filomuro

Ușa filomuro este o ușă de interior, cu toc ascuns, secretă, invizibilă, sau, în orice caz, vizibilă dacă faci un efort. O ușă de interior filomuro nu se deosebește de peretele în care a fost încorporată. În ultimul timp, ușile filomuro sunt tot mai mult preferate în designul interior, din mai multe motive.

 

De ce să alegi o ușă filomuro

În trecut, ușile filomuro erau folosite pentru a ascunde o intrare. La casele cu pretenții ele mascau intrarea servitorilor. Uneori am văzut astfel de uși și prin filmele cu spioni sau thrillere.

Ușile filomuro joacă și astăzi un rol important în designul interior. Iată câteva dintre beneficiile acestora:

 

Păstrează simetria camerei

Dacă ai la dispoziție o încăpere cu 2 sau 4 deschideri (o ușă și o fereastră, sau 2 uși și 2 ferestre), o deschidere suplimentară ar încurca estetic, de aceea ai vrea, poate, să o ascunzi.

 

Dau un aspect elegant

Principalul beneficiu al ușilor filomuro este acela ca eficientizeaza spațiul, ele fiind de altfel recomandate mai ales în spațiile de dimensiuni reduse.

 

Maschează un spațiu restrâns

Poate fi vorba de un spațiu de depozitare, sau de un dulap sub scări. Asta nu înseamnă că astfel de uși nu pot fi folosite chiar și în cazul camerelor adiacente.

 

Dau o notă interesantă/amuzantă interiorului

Ușile filomuro au, pe lângă rolul funcțional și unul estetic. Dau o notă interesantă arhitecturii casei, sau chiar amuzantă. O casă în care descoperi lucruri noi care te încântă, așa cum poate fi o astfel de ușă filomuro, încastrată în perete, nu poate fi decât un spațiu atrăgător. Acest tip de ușă poate fi din sticla sau lemn și poate transmite locatarilor sau musafirilor emoție, încântare, surpriză.

 

Oferă iluzia de spațiu mai generos

Dacă vrei ca într-un apartament mic să creezi iluzia de spațiu mai mare poți face asta ascunzând ușa complet, adică utilizând o ușă filomuro. De asemenea, poți apela la câteva trucuri de amenajare:

  • Poți, de pildă, să așezi tablourile pe ușă, ca și cum aceasta ar face parte din perete.
  • Există designeri de interior care preferă să picteze ușa cu un model folosit și pentru perete. Ideea ar fi aceea să faci privirea să se concentreze pe model, departe de marginea vizibilă a ușii.
  • Se poate folosi un model cu desene care nu se repetă, ceea ce ar putea ascunde foarte bine linia dreaptă a ușii care ar putea da de gol privitorului prezența ei. În general, sunt folosite modele inspirate din natură, dar aceasta nu este neaparat o regula.

 

Dau oportunități diverse de amenajare spațiilor tale

Blatul ușii filomuro se poate vopsi în nuanța cromatică dorită. De asemenea, ușa se poate tapeta în funcție de designul folosit pentru perete.

 

Sunt ușor de întreținut

Acest tip de ușă se poate întreține foarte ușor și rapid. În plus, întreaga încăpere va da senzația de curățenie permanentă.

 

Funcționalitatea ușilor filomuro

Acest tip de ușă asigură izolare fonică și izolare termică excelentă. Mai mult decât atât, sunt folosite materiale de calitate, ceea ce conferă acestor uși o rezistență deosebită în timp.

 

De ce o ușă filomuro necesită mai multă atenție

În principal pentru că ușile sunt de fapt „suspendate” de un toc. Acest toc are un pervaz de jur împrejur și exact acest toc lipsește la o ușă filomuro. Ușa aceasta trebuie să fie așezată în același plan cu fața peretelui, iar tocul trebuie să fie ascuns.

 

Cum poți deghiza o ușă filomuro

Regula de bază este aceea că ușa trebuie să devină o parte a peretelui. Ușa poate fi deghizată cu un raft de cărți (uneori chiar și cărți false) sau cu o bibliotecă întreagă.
Poate fi folosit un tapet imprimat cu etajere cu cărți. Avantajul este acela că linia de contur a ușii poate fi ascunsă în tâmplăria imprimată pe tapet.

Atenție însă, pentru că folosirea tapetului în cazul unei uși filomuro este problematică. Tapetul trebuie așezat cu multă grijă și ținând cont de faptul că la colțurile exterioare, în timp, se poate rupe și destrăma. Soluția ar fi să se îmbrace în tapet și canturile ușii, cât de mult se poate. În orice caz, ușa nu trebuie să aibă balamale.

Ușile filomuro trebuie să aibă balamale ascunse, invizibile, atunci când ușa este închisă. Dar dacă nu are balamale nu înseamnă că o ușă filomuro nu trebuie să aibă mâner. O ușă al cărei mâner nu este vizibil nu mai este practică, își pierde utilitatea.

Așadar, o ușă filomuro are balamale ascunse, la fel și broasca. Broasca poate avea acționare magnetică, ceea ce asigură nu numai fiabilitate, dar și o închidere silențioasă.

Mânerele pot avea rozete prin înfiletare metalică și arc de revenire, ceea ce ajută foarte mult în ceea ce privește frecvența utilizării. Mânerele pot avea finisaj argintiu sau auriu.

Indiferent dacă ușile filomuro sunt din lemn sau sticlă, ele creează un spațiu minimalist și elegant, în special datorită tocului complet integrat în pereți și a balamalelor ascunse. Se potrivesc oricărui stil de amenajare interioară și pot crea un spațiu mai mare în cazul încăperilor nu foarte generoase.